Kontakt oss direkte
…eller send oss en beskjed
Microsoft Teams - vi avslører mytene

Mytene om Microsoft Teams

Skrevet av: Anette Kilebu, Konsulent 

Microsoft Teams er noe de fleste har hørt om. Det er ingen tvil om at dette var et etterlengtet svar fra Microsoft på behovet for en bedre måte samhandle innad i grupper. Mange har allerde høstet fordelene med Teams og forbedret deres hverdag. Microsoft Teams kan gi deg mange fordeler, men som alle verktøy er det ikke svaret på alt. Alle ønsker en mest mulig effektiv og enkel arbeidshverdag med færrest mulig vekslinger mellom ulike tjenester. Mange av oss hopper derfor fort til konklusjonen: «Microsoft Teams er løsningen vi har ventet på, den kan løse ALLE våre utfordringer».

Det hadde selvfølgelig vært veldig gøy å kunne si: «DU har helt rett, Teams er svaret på hva enn du måtte trenge i din arbeidshverdag». Når det derimot ikke er slik, er det fort gjort å miste motet og tenke, «ÅH, er Teams bare enda et verktøy vi skal forholde oss til!?». Men nå kan vi endelig komme med en god nyhet, for dette vil faktisk erstatte noe av deres eksisterende verktøy og løsninger. ERGO, ikke bare enda en løsning vi skal forholde oss til!

Hva er Teams og hvilke formål har den?

Vi tar nå utgangspunkt i at du vet hva Teams er. Skulle du derimot være usikker skal du få en kort forklaring. Microsoft Teams gjør det enklere å ha samtalebasert samarbeid i grupper. Teams gir deg et oversiktlig og enkelt grensesnitt med tilgang til en «samtale-vegg», chat, deling av dokumenter og mye mer innenfor en gruppe. Formålet med Teams er å samarbeide enklere i grupper.

Teams er kult

Microsoft Teams er ganske kult hvis vi får lov til å si det selv. Vi bruker det faktisk hver eneste dag her hos oss. De fleste av våre kunder er også fornøyde med Microsoft Teams og synes det er et verktøy som gir et positivt bidrag i deres hverdag. Dette innlegget kunne utelukkende handlet om hvor fantastisk Teams er og hvordan det løfter vår hverdag. Vi har derimot heller lyst til å bruke denne anledningen på å avklare et par ting om Microsoft Teams. Grunnen til dette er såre enkel, fordi veldig mange er forvirret rundt;

Hva innebærer Teams innebærer egentlig? Hvordan fungerer det egentlig? Og generelt hva er det? Dette er faktisk gode spørsmål, for det er kanskje noen detaljer som ikke alltid kommer like klart frem rundt denne tjenesten. Derfor skal vi nå ta for oss et par myter eller mindre opplyste områder rundt Microsoft Teams.

Myte 1: Jeg hater SharePoint og Teams er noe helt annet

Ja… Altså vi vet ikke helt hvordan vi skal gi deg denne nyheten, så hold fast: Teams er på mange måter frakken til SharePoint. Og det var kanskje en litt teit måte å si det på, men jeg syntes faktisk det er en ganske god metafor.

For noe som er ganske interessant er at vi har møtt en del mennesker som kommer med følgende påstand: «Ja, altså vi bruker ikke SharePoint, vi bruker Teams vi». Altså, hva i all verden kan være galt med den påstanden? Man må da få lov til å ikke benytte SharePoint? Dette er vi selvfølgelig enig i, selv om vi mener oppriktig at det er et fantastisk verktøy som har forbedret seg mye med årene.

Det er selvfølgelig lov å ikke like SharePoint, og har du bare vært borti noen av de gamle versjonene kan vi helt klart forstå deg. Men tingen er at hvis du bruker Microsoft Teams, så bruker du faktisk SharePoint (nærmere bestemt: SharePoint Teams site). Det betyr at: bak hvert en god gruppe i Microsoft Teams, står et godt og stødig SharePoint område. Teams er faktisk bare et slags nytt grensesnitt (eller visning om du vil) av SharePoint Groups. Så derfor mener jeg at man kan si at SharePoint på en måte har fått seg en ny designerfrakk, som gjør tjenesten finere og enklere å bruke.

Teams: frakken til SharePoint
Micrososft Teams - mer enn prosjekter

Myte 2: Teams er kun for prosjekter

Så du hører jo her at grupper er «key-word». Og hvilke grupper dere trenger og ønsker er det bare fantasien og behovet som setter grenser for. En gruppe kan være alt fra en prosjektgruppe, en avdeling eller kanskje en fellesgruppe for alle ansatte. Faktum er uansett at Teams er basert på tankegangen rundt grupper som skal jobbe sammen. Det er fort gjort og automatisk tenke at Teams er kun for prosjekter. Mange forbinder det å jobbe i grupper til det å jobbe i prosjekter. Men en viktig ting å tenke på her, er at Microsoft Teams kan være en veldig god platform for å dele erfaringer. Bare opprette grupper  innenfor ulike fagområder eller bare generelt innenfor bedriften . Derfor må vi påpeke at det er viktig å ta seg tid til å tilpasse Teams til deres bedrift. Opprett og jobb i de Teamene som er nyttig for dere.

Myte 3: Vi burde gi brukerne full frihet – POWER TO THE PEOPLE!

Som sagt så er det mange av våre kunder som er «Team-Teams», en holdning vi holder med dem i. Og det som er litt morsomt rundt dette med Teams, er at mange har en ganske avslappende Hippie/Cowboy holdning til dette med å innføre Teams. Med dette så mener jeg at overraskende mange sier: «JA, det vil vi ha! Sett det opp og la brukerne bruke det som de vil, det kommer til å bli en mega hit». Ja, altså dette er ende av skalaen vi kanskje ikke ser alt for ofte. Som regel er det mer denne: «nei, dette må vi være forsiktig med, vi må ha kontroll!». Så hvilken holdning burde man ha til innføring av Teams? For engangsskyld vil vi faktisk si at mange i noen grad må prøve å ta et steg tilbake og opprettholde en liten grad av kontroll.

Fordi, la oss bare synliggjøre den usynlige elefanten her: Selv om det er gratis og ser bra ut betyr ikke det at alle kommer til å begynne å bruke det, uten å stille noen spørsmål ved det. Selv om Teams er bra må vi bruke tid på å sørge for god bruker opplæring og sette noen begrensninger. For lar vi alle opprette Teams i hytt og gevær har det en tendens til å bli kaos. Resultatet blir ofte da at folk får en mindre god opplevelse. Så vårt råd er: Gi gjerne en del frihet, men ikke full frihet.

Microsoft Teams - frihet til brukerne

Vi har nå slått i hjel et par myter om Microsoft Teams, og håper at du ble litt klokere av dette.  Har du noen flere spørsmål om Microsoft Teams?

Bare ta kontakt med oss!