Kontakt oss direkte
…eller send oss en beskjed
SharePoint bursdag

SharePoint ble 17 år i år, hurra!

Skrevet av: Hussain Al-Mousawi 

28 Mars 2018 var det 17 års bursdagen til SharePoint. Hvem ville trodd at den ville overlevd alle disse årene. Det var mange som har spådd at SharePoint skulle forsvinne (dø), men de tok så feil. SharePoint har overlevd. Jeg har jobbet med SharePoint siden versjon 2003. Jeg mener livet til SharePoint på mange måter kan sammenlignes med et barn.  Den var søt i begynnelsen, men så ble den bråkete og etter hvert til en fullverdig tenåring med masse hormoner. Ja det er mange der ute som har mislikt SharePoint fordi det var en del ting som ikke gikk bra. Sannheten er at det er ikke tjenesten sin feil alene.

SharePoint skal fikse alt (Salg):

Mange bedrifter har solgt SharePoint som all-in-one / one-stop-shop portal. Det finnes ikke noe som SharePoint ikke kan fikse. Hvis det ikke kan fikses så er det enkelt å utvikle utvidelser og moduler.  Mange kunder har falt for dette salgstrikset. Faktumet er at kunden visste ikke om begrensninger og hva tjenesten er best å bruke til.

SharePoint - overlegen
Illustrasjonsbilde Infoworker SharePoint forventninger

Urealistiske estimater og forventninger (Prosjektleder):

Det var normalen at estimatene som ble levert til kundene var urealistiske og med store forventninger. Kunden har betalt for og forventet ny Ferrari, men så fikk de en gammel Lada. SharePoint prosjekter var pengesluk og endte med store forsinkelser.

SharePoint ble for feit (IT Pro) 


Microsoft har gjennom årene laget funksjonalitet og kjøpt en del tjenester som ble som en del av SharePoint. Search (FAST), Access Services, Business Data Connectivity Service, PerformancePoint Service, Secure Store Service, User Profile Service, Metadata Service, Word Automation Services. Bare for å nevne noen. De som installerte og konfigurerte SharePoint servere hadde mye å passe og vedlikeholde

SharePoint, komplekst, Infoworker
Utvikling SharePoint illustrasjon

Utviklingsbonanza (Utvikler)

Microsoft har uten tvil ledet utviklerne ut på villspor. Først var det Farm (Full trust) løsninger, så introduserte de Sandbox løsninger som ble anbefalt. Så kom tiden hvor vi skulle lage Add-Ins, og etter det skulle vi endre ting via script injection. Så var det Noscript/No code løsninger. What a mess! Det er ingen tvil om at både kunder og utviklere har hatt det tøft i denne prosessen.

Og hvem skal bruke dette? (Brukere) 


Brukerne var vant til og er kjempe fornøyde med å bruke hjemmedisken og filservere, men så introduseres SharePoint. Nå skal tagge man dokumenter,  slutte å lagre filene hierarkisk, det opereres med områder og underområder, biblioteker, visninger, innholdstyper, blablabla. Er det så rart da at brukerne holder fast på sine gamle måter å utføre sine oppgaver på? Vi har delt havet i to, men vi har glemt å hjelpe brukerne over til andre siden. Brukeradopsjon var ikke en del av agenda, brukerne var ikke en del av agenda. Hvis brukerne ikke er en del av ligningen så er kampen tapt. Enkelt og greit.

SharePoint brukere illustrasjon

Er SharePoint noe bra da?

Det er klart det er! Selv om anklagene mot SharePoint er både reelle og alvorlige, må vi også innse at det ikke er tjenesten som har skylden. Det har vært svikt i både tilnærming og bruk av tjenesten som har ført til dette, ikke bare tjenesten i seg selv. Så tjenesten har det som trengs for å oppnå god samhandling, vi må bare bruke riktig tilnærming og ha riktig forventningsnivå til den.

Så hva mener jeg er essensielt for å oppnå suksess med SharePoint?  Her er fem suksessfaktorer, jeg mener må være til stede:

* Å velge riktige spesialister som veileder der
* Å forstå begrensninger for å få maks ut av plattformen/tjenesten og senke forventninger
* Å innse at SharePoint løser ikke alle utfordringer
* Å involvere sluttbrukerne så tidlig som mulig
* Å involvere sluttbrukerne så tidlig som mulig

SharePoint i fremtiden

Det er ikke noe tvil at Microsoft har tatt mange steg i riktig retning. SharePoint har blitt modigere og mer ansvarsfull. Den har blitt en tjeneste som er moderne, og som vi kan stole på. Microsoft har vist masse nye og ettertraktet funksjoner på Microsoft Ignite. SharePoint 2019 Server er tilgjengelig for testing (Preview). Denne tjenesten har momentum nå og den er i stor utvikling. SharePoint har blitt limet mellom de fleste av Office 365 tjenester og kommer til å bli viktigere i årene som kommer.

Kudos til dere som har vært med på denne reisen. Infoworker er en av dem og vi fortsetter reisen. Det er nå moroa starter!

Er du fortsatt skeptisk til SharePoint og ønsker mer overbevisning? Eller har du kanskje bare noen spørsmål om SharePoint generelt?

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat.